roekenbos

roekenbos
1977

donderdag 15 mei 2008

Een korte terugblik.

De eerste Blauwe Oren werden in Velsen-Noord gemaakt, in een 'studio' waar vanuit de kruidenierswinkels 'Dagmarkt' voorzien werden van reklame materiaal.
De nieuwsbrief bestond ongeveer 36 maanden en de leden waren allemaal afkomstig uit de Veense 'clique':

Frits
Evert
Sonja
Eva
Rob
Gerard
Fien
Cees B.
Carien
Jan
Marijke
Bas
Ellen
Albert
Bram
Marjo
Cees H.

De eerste nummers werden gedachtenloos gevuld met (on)nieuws. Bijvoorbeeld, in het eerste nummer de geboorte van Carolijn, de verhuizing van Jan en Marijke naar Amstelveen, een eventuele woningruil van Fien en Gerard van het Gersteveld naar Amsterdam-Slotermeer, en het forenzen van Rob naar zijn bureau van de Amsterdamse politie.
Het tweede nummer verscheen op 4 september 1976, met als opening de moord door Kees Koops op de meegesmokkelde hagedis van Rob en voor aan de muur een tekening van Cees B.
In nummer 4 van 25 september 1976, werd een verzoek gepubliceerd om handafdrukken te leveren, om deze te laten 'lezen' door een collega van Gerard, Phariel van Helden.
Het duurde tot 15 november, toen was alles binnen, op Marijke na, want die vond het eng en Albert deed ook niet mee.
Misschien is het interessant om, na 32 jaar eens te kijken, of er toen waarheden verkocht zijn.

Het nummer van 2 oktober kreeg een nieuwe kop, in plaats van het gebruikte lettertype Arnold Bocklin werd de Kabel toegepast, toen nog als wrijfletter. Er werd geschreven over de kinderen, de huisdieren, boeken en platen.

Er was toen al sprake van 'tweede huizen', bijvoorbeeld aan de Slappe Terp in Friesland, waar Cees en Carien een extra optrekje hadden. Fien en Gerard zijn daar eens een weekend geweest, zelfs vastgelegd op super 8 film, waar onder meer te zien is hoe een 'houten klaas' het manshoge gras om staat te zeisen.
Ook een wadwandeling, kniediep in de modder, werd ondernomen.

In nummer 9 kom ik een tip tegen over Onno's Platencircus, een tijdelijke winkel op de Nieuwendijk in Amsterdam, waar een snelle jongen in een paar maanden zijn goedkoop aangeschafte 50.000 LP's uit de USA verkocht. Alle platen fl. 4,95 en drie voor een tientje. Gerard en Frits hebben er een aantal malen hun slag geslagen en tot op de dag van vandaag staan de, nu collector's items nog in de kast (en worden sporadisch bekeken en gedraaid).
In hetzelfde nummer zat een boekje gewijd aan de bloedooroperatie van Pjotr, de kat van Fien en Gerard. Tot aan het eind van zijn leven heeft hij er een gekreukeld oor aan overgehouden.

Later, met ingang van februari 1977, toen er per abonnee nummers gemaakt werden werd het iets serieuzer.
Het eerste wisselnummer werd gemaakt door Jan en Marijke, die direct de Tsjechie groep uitnodigde om gezamenlijk ergens naar toe te gaan. Dat werd uiteindelijk het Roekenbosch in Blitterswijk met Hemelvaartsdag, voor een vriendenprijs van Fl. 52,50 p.p., waarvan een overzichtsfoto de kop van de blog siert, ooit afgehaald van Rob zijn site.
Iedereen vond het een geslaagd gebeuren, helaas is er nooit meer een vervolg op gekomen.

Verder veel nieuws over de gezondheid van Caspar, waarmee het toch weer redelijk snel goed ging.
Frits werd in maart 1977 gezakkenrold in de tram, en Cees negeerde een stopverbod van Rob op een kruising bij de Stadhouderskade, vlak voor de Heineken brouwerij.
Tijdens een gezamelijke vakantie van de Davelaars in Spanje werd de tent opengesneden door de 'tentensnijders'. (Oortje Vol. 2 - No. 8).

Er werd ook aan poezie gedaan:

HET NARE VAN THEE UIT EEN GLAS

de thee smaakt mij nooit lekkerder
dan heet geschonken, heet gedronken
met veel suiker, uit een glas.
daarom is het zo jammer dat
lepeltjes worden gemaakt
naar het formaat van kopjes.
meestal een centimeter langer
dan een gemiddeld kopje.
daardoor een centimeter korter
dan een gemiddeld glas.
waardoor ik steeds weer
voor de keuze sta:
roeren en mijn vingers branden
of het zo laten waardoor veel
van het genot verloren gaat.
daardoor drink ik maar zo zelden
thee uit een glas
hoewel het toch er lekker is

Herman Groeneveld (gepubliceerd in 'Bijster').

En jaarabonnement op een Oortje kost slechts een Oortje.

Het eerste PRIK Oor verscheen op 29 oktober 1977. Evert en Sonja hadden geen tijd om een nummer te verzorgen omdat ze op 21 november naar de Achterstraat in Bennekom gingen verhuizen. Verder zouden ze in eerste instantie een tweeling krijgen, maar uiteindelijk werden het er maar liefst drie.

Begin 1978 verhuisden Cees en Carien naar de Bankastraat in Amsterdam-Oost, kregen Sonja en Evert een drieling en kregen wij een nieuwe abonnee: Cees van Hardeveld.

Nu ik de nummers weer eens door zit te nemen is het leuk dat al deze feitjes zo vastgelegd zijn, jaaaren voor het nu zo populaire bloggen en hyven.
Misschien is hier verder nog wat van te maken.

Het laatste nummer verscheen op 28 december 1979, gemaakt door Bas en Ellen.

1 opmerking:

Rob zei

Hoi Gerard. Dat is een leuke blog. Ik heb de verzameling blauwe oortjes ook nog zo goed als compleet en het is inderdaad leuk om ze nog eens terug te lezen. Die handafdrukken was best wel een hele leuke actie alleen ik geloofde er niet zo in, dat handlezen. Volgens mij kan je wel goed het verschil zien tussen de handen van een hardwerkende stratenmaker of iemand die de hele dag neus zit te peuteren. Maar verder valt er volgens mij uit die lijnen en groeven niet veel te lezen.
Wij hebben de handen nog wel ergens en zo niet dan zullen Eva en ik eens in het geheugen graven wat er in te lezen stond en hoe dat later uitgepakt is. Ik had volgens mij niet zo'n beste hand maar alles is toch nog goed gekomen.
Groeten van Rob.
www.robkoops.nl