roekenbos

roekenbos
1977

dinsdag 30 juni 2009

26 JUNI 1974 - 26 JUNI 2009


Goed uitgerekend! Op deze datum zijn wij 35 jaar getrouwd. We hebben het, met Geert-Jan, Rynke en Rhys met een high-tea gevierd in een uitspanning bij Zuiderwoude, een piepkleine plaats boven Amsterdam, vlak bij het IJmeer. Frequent bezocht door het tanige deel van 'natuurliefhebbers', die we op Vlieland ook altijd tegenkomen. Het is een mooi plaatsje, waar de mussen gezellig mee eten van de geserveerde versnaperingen. Na afloop de bijgaande foto gemaakt op de dijk. Waar het precies was kan je op het bord zien.

DE HOOGSTRAAT 1950-1954

Geboren ben ik op de Grebbeberg in Rhenen, maar de eerste jaren van mijn leven bracht ik door in een groot en oud achterhuis aan de Hoogstraat in Veenendaal. Tussen de fietsenwinkel van Van Middelhoven en een kapsalon was een smalle gang met een groene stalen deur die naar ons huis leidde. Het huis kwam je in via een bijkeuken, daarna een grote smalle keuken, die naar een grote en vrij donkere kamer leidde, met ramen die uitzicht boden op een grote tuin. Vlak bij het huis stond een grote walnoot boom, vooral de onrijpe (wrange) walnoten vond ik heerlijk. Aan het huis stond ook een grote houten schuur, waarbij ik een zandbak had. Dieper in de tuin stond een hazelaar en verder werden er wat groenten verbouwd. De tuin grensde aan de Tuinstraat.

Ik heb maar een paar herinneringen aan de Hoogstraat: Vlak voor Sinterklaas kreeg ik een 'Sein' voor bij mijn trein, Zwarte Piet had die achter de luiken voor het raam gezet, in de sneeuw.
Op het talud van de A12, er lag nog geen snelweg, bij mijn oma in De Klomp, had ik een 'Snij' gevonden. Thuis had ik die open in mijn jas gedaan, en was ermee aan het spelen op straat, toen een agent mij beval het mes dicht te doen. Huilend naar moeder toe, dus. Ook had ik bij de feestwinkel verderop in de Zandstraat een 'Braaf Gezicht' gezien, wat ik met alle geweld hebben wilde.Mijn moeder kwam er toen achter dat het een masker was. Mijn vriend was Henk Hemink, die tegenover ons woonde, waar zijn ouders een bankfiliaal hadden. Samen liepen wij met onze Haantje Pik in de jaarlijkse Palmpaas optocht. Boven het huis was een grote zolder, waar ik absoluut niet op mocht, omdat de balken rot waren. Als het regende moesten we overal emmers neerzetten omdat het dak lekte, vooral in de keuken.



Aan de voorkant van ons huis zat fietsenmaker Middelhoven, waar ik ook wel eens kwam, een donkere werkplaats met veel interessante zaken. Bij Anton de Ruiter, de woninginrichter, kreeg ik grote ronde blikken dozen, waar gordijnkabel in had gezeten. Daar kon je gemakkelijk een fraaie trommel van maken, touw erdoor en om je nek: klaar. De allereerste uitgave van de Donald Duck, die mijn moeder bij de Margriet kreeg, met het legendarische verhaal van Donald als brandweerman, en een mooi horloge op het omslag.
In 1954 verhuisden we naar een nieuwe woning aan de Bergweg.

YTRA en FYR




Recent wat foto's van onze sfinxen gemaakt. De eerste is Ytra, het vrouwtje, die April 2007 uit België opgehaald werd en vernoemd is naar het plaatsje Ytra-Lón gelegen op het schiereiland Langanes, in het bijna uitgestorven noordoosten van IJsland. (Ytra-Lón)
De tweede foto is van Fyr, de kater die uit Den Oever komt, vorig jaar zomer. Zijn naam komt van de aftiteling van een aflevering van de Zweedse detective serie Wallander, waar de acteur Fyr een bandiet in speelt. Ze zijn helemaal aan elkaar gewend, wanneer ze elkaar kwijt zijn, gaan ze lopen jammeren. Fyr is een enorme vreetzak, die het liefst eerst Ytra's eten opeet, en daarna dat van hemzelf. De laatste tijd is Ytra daardoor wat assertiever geworden, en eet ze ook snel haar eten op. In gewicht ontlopen ze elkaar niet zoveel, Ytra is zo'n 3 kilo en Fyr 3,6 kilo, hoewel hij er een stuk steviger uitziet. Een ander merkwaardig verschijnsel is, dat in de schemering het lijkt alsof Fyr een bril opheeft. Als ze 's zomers naar buiten gaan, worden ze met zonnebrandcrème, factor 30 ingesmeerd, omdat Fyr snel verbrand, hij wordt roze, vooral zijn poten. Ytra wordt zwart, en verbrand minder snel. Het is alleen jammer dat zonnebrandcrème ook lekker smaakt, het verdwijnt ook weer vrij snel. Wanneer het koud wordt krijgen ze een truitje aan, maar ze zitten ook graag onder onze trui (terwijl we die aanhebben). Wanneer de voordeur opengaat, rennen ze naar buiten om dan, licht verdwaasd op het grint bij de vijver te blijven staan. Ze worden dan snel naar binnen gedirigeerd. Het zijn allebei leuke dieren, het zijn echte schootzitters.

DE FAMILIE POST

De familie Post is vaak verhuisd. Op de eerste foto staat mijn oma, met vier van de tante's, gemaakt in Gent, dat moet ergens in het begin van de jaren 30 zijn geweest.
Op de tweede foto opnieuw een aantal tante's met een vriendinnetje. Ik weet niet waar deze foto gemaakt is.
Op de derde foto staat mijn moeder met haar oudste zus bij hun huis op de Grebbeberg in Rhenen. Irene en Dick zitten op het stoeltje. Deze foto zal ergens in 1940 gemaakt zijn.
Op de laatste foto zitten Irene en Dick, wat ouder, op een slee, waarschijnlijk ook op de Grebbeberg.









NIMETOX

NIMETOX - Experimentele verfverdunner, werd ontwikkeld door Jan van der Dunk, om de viscositeit van vooral goedkopere verfsoorten te verbeteren. In eerste instantie getest in de omgeving van Zwolle als vervanger voor tweetakt brandstof. Daarna met wat kleine aanpassingen werd het een sterk geurende verfverdunner, die ervoor moest zorgen dat alle verfsoorten in één laag dekkend konden worden opgebracht. Aan het eind van de jaren zestig korte tijd getest in de omgeving van Utrecht. Eventuele bijverschijnselen bij gebruik zijn niet beschreven, al werden bij gebruikers af en toe weerspannig gedrag en concentratieproblemen vastgesteld.

maandag 8 juni 2009

HOEZEN EXPOSITIE

Met ingang van deze maand exposeert Jigal Krant in de Amsterdamse winkel Record Palace (t.o. Paradiso) met een bijzondere LP-hoezen-tentoonstelling die elke twee maanden wisselt. Het gaat elke keer om een visueel prikkelende voorstelling van 25 album hoezen, die bovendien een knipoog vormen naar de geschiedenis van de popmuziek. Exposities met LP-hoezen zijn niet nieuw, maar zo visueel prikkelend als deze waren ze nog nooit.

Het project:
Lange tijd (dus voordat de cd haar deed krimpen van 12 naar amper 4 inch) was de albumhoes het belangrijkste uithangbord in de popmuziek. Lang voordat MTV ons voorstellingsvermogen enterde, was het de hoes die ons hielp een concreet beeld te vormen bij de ontastbare geluiden van de plaat. Je favoriete muziek was een banaan, een prisma of een paar witte puntschoenen.
Anders dan bij de meeste andere vormen van verpakking, waren ontwerpers van LP-hoezen vrij om zo origineel en compromisloos te zijn als ze maar wilden. Omdat het product (de muziek) abstract was, stond niets hun originaliteit en creativiteit in de weg. Maar niettegenstaande alle briljante one-offs, zijn er talloze voorbeelden van visuele concepten die tot uit den treure zijn herhaald. En verrassend genoeg, waren het niet zelden de meest avontuurlijke en progressieve muzikanten, die de meest afgezaagde hoezen kozen voor hun baanbrekende muziek. Op een speciaal daarvoor ontworpen rek in de beste vinyl-winkel van Amsterdam toont Jigal Krant de meest frappante voorbeelden van artiesten die het wiel keer op keer hebben uitvonden. Los van elkaar zijn deze hoezen misschien ongeïnspireerd en saai, maar tezamen komen ze tot leven, als 32 blikken soep in een schilderij van Warhol.
De reacties van klanten en toevallige voorbijgangers zijn lyrisch. Paul Weller ging er helemaal van uit zijn dak. Binnen anderhalve week is de wand minstens 50 keer gefotografeerd.

Over Jigal Krant:
Jigal Krant werkt als freelance radio-verslaggever. Voor BNR Nieuwsradio was hij tot voor kort de wekelijkse muziekrecensent. Van 1998 tot 2003 was hij gitarist en mede-componist van Flemming, een Britpop-bandje dat een turbulent bestaan kende. Daarnaast ben is hij één van de samenstellers van De Nationale Popquiz (www.denationalepopquiz.nl).

Gegevens:
Locatie expositie: Record Palace, Weteringschans 33, 1017 RV Amsterdam
Contact: Jigal Krant, 06 - 52 33 4 55 2, jigalkrant@gmail.com
Eigenaar Record Palace: Jan van Dorsten, 020 - 6223904

vrijdag 5 juni 2009

THE BEATLES

ROCKBAND


Ook voor niet Beatleliefhebbers lijkt dit een aanrader.
Het filmpje is prachtig.
Bedoelt voor de Playstation 3

http://www.thebeatlesrockband.com/cinematic.php



En muziek hiervan is verschenen als: