roekenbos

roekenbos
1977

maandag 8 juni 2009

HOEZEN EXPOSITIE

Met ingang van deze maand exposeert Jigal Krant in de Amsterdamse winkel Record Palace (t.o. Paradiso) met een bijzondere LP-hoezen-tentoonstelling die elke twee maanden wisselt. Het gaat elke keer om een visueel prikkelende voorstelling van 25 album hoezen, die bovendien een knipoog vormen naar de geschiedenis van de popmuziek. Exposities met LP-hoezen zijn niet nieuw, maar zo visueel prikkelend als deze waren ze nog nooit.

Het project:
Lange tijd (dus voordat de cd haar deed krimpen van 12 naar amper 4 inch) was de albumhoes het belangrijkste uithangbord in de popmuziek. Lang voordat MTV ons voorstellingsvermogen enterde, was het de hoes die ons hielp een concreet beeld te vormen bij de ontastbare geluiden van de plaat. Je favoriete muziek was een banaan, een prisma of een paar witte puntschoenen.
Anders dan bij de meeste andere vormen van verpakking, waren ontwerpers van LP-hoezen vrij om zo origineel en compromisloos te zijn als ze maar wilden. Omdat het product (de muziek) abstract was, stond niets hun originaliteit en creativiteit in de weg. Maar niettegenstaande alle briljante one-offs, zijn er talloze voorbeelden van visuele concepten die tot uit den treure zijn herhaald. En verrassend genoeg, waren het niet zelden de meest avontuurlijke en progressieve muzikanten, die de meest afgezaagde hoezen kozen voor hun baanbrekende muziek. Op een speciaal daarvoor ontworpen rek in de beste vinyl-winkel van Amsterdam toont Jigal Krant de meest frappante voorbeelden van artiesten die het wiel keer op keer hebben uitvonden. Los van elkaar zijn deze hoezen misschien ongeïnspireerd en saai, maar tezamen komen ze tot leven, als 32 blikken soep in een schilderij van Warhol.
De reacties van klanten en toevallige voorbijgangers zijn lyrisch. Paul Weller ging er helemaal van uit zijn dak. Binnen anderhalve week is de wand minstens 50 keer gefotografeerd.

Over Jigal Krant:
Jigal Krant werkt als freelance radio-verslaggever. Voor BNR Nieuwsradio was hij tot voor kort de wekelijkse muziekrecensent. Van 1998 tot 2003 was hij gitarist en mede-componist van Flemming, een Britpop-bandje dat een turbulent bestaan kende. Daarnaast ben is hij één van de samenstellers van De Nationale Popquiz (www.denationalepopquiz.nl).

Gegevens:
Locatie expositie: Record Palace, Weteringschans 33, 1017 RV Amsterdam
Contact: Jigal Krant, 06 - 52 33 4 55 2, jigalkrant@gmail.com
Eigenaar Record Palace: Jan van Dorsten, 020 - 6223904

Geen opmerkingen: