roekenbos

roekenbos
1977

maandag 5 januari 2009

STATIONSSTRAAT 77


















De eerste foto laat het gezin zien wat op dit adres woonde:
Geert; vader Evert; Eef, Hein; Gert; Gijs en moeder Eva Hardeman. Let was nog niet geboren. De tweede foto toont het huis van oma, zoals dat bestond tot 1940.

















In de mobilisatietijd werd het door het Nederlandse leger opgeblazen, omdat het huis in het schootsveld zou liggen. Er werden explosieven in de hoeken van de kamers gelegd, en de bewoners moesten hun kleren maar uit de bomen plukken ... het was bijzonder dringend dat het NU de lucht inging.
Het huis werd herbouwd, maar het was hetzelfde liedje in 1945, dat zien we op de derde foto, die de puinhopen in 1945 laat zien, Nederland was bevrijd, maar het huis lag weer plat. De stenen werden door NSB'ers gebikt, zodat deze weer voor de herbouuw gebruikt konden worden. We zien ook het bakhuis, achter de woning, waar later Ome Gert en tante Corrie, samen met 'kleine' Evert woonden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Deze foto had mijn schoonvader niet. Hij wil hem graag als foto hebben. Hij staat er namelijk ook zelf op. En ook tante Let, die is bij de pomp (daar was de keuken) vermoedelijk een glaasje water aan het drinken.

Anoniem zei

De foto van het huis voor de oorlog:
Als je goed kijkt staan er mensen in de deuropening. Dat zijn vader en moeder Davelaar. Nauwelijks te zien is de kinderwagen: Daar ligt tante Let in. Er staat nog iemand op, voor het rechter raam, maar mijn schoonvader weet niet wie dat is.