roekenbos

roekenbos
1977

dinsdag 27 januari 2009

OMA RHENEN

Deze keer een aantal foto's van de familie van mijn moeder.
De eerste foto, de man met de hoed, is volgens mij mijn overgrootvader, de vader van opa Post. Naar verluidt was hij een Atjeh strijder.


























De tweede foto is het huis van oma, wat in de dagen van mei 1940 in puin geschoten werd. Het huis stond aan de Deventerstraat in Rhenen, de man die op de puinhopen staat is de bakker.

























Op de derde foto staan mijn opa en oma Post uit Rhenen. De foto is gemaakt tijdens het huwelijk van mijn ouders, in de zomer van 1949. Mijn opa heb ik nooit gekend, voor mijn geboorte is hij door een verkeersongeval in Rhenen om het leven gekomen.

















De vierde foto is gemaakt in de zomer van 1957, na de geboorte van mijn jongste broer Eduard. Hij ligt in de armen van Oma. Verder zien we op de tweede rij mijn tante Irene en mijn moeder, met mijn zus Gees op de arm. De eerste rij: Mijn vader Gerard, ikzelf en mijn oom Dick.


Wij kwamen veel op bezoek, ook ging ik wel alleen met de NBM bus naar de Emmalaan. Ik herinner mij de woens- dagen, wanneer mijn oma en ik naar de markt in Wageningen gingen, de grootste markt die ik tot dan toe gezien had. De hond Bello, die voor de kachel lag te winden en het aquarium met de maanvissen, die mij fascineerden. Op zondag werd er pas tegen drieën gegeten en er waren altijd veel mensen aanwezig, die mee bleven eten. In mijn herinnering stond er vaak een enorme pot op tafel, met augurken zo groot als een komkommer. Ook witbrood met roomboter was beschikbaar, ik kende alleen tarwebrood met blue band. Ome Dick, die een fantastische ophaalbrug bouwde met zijn Meccano, die weken in de voorkamer stond opgesteld. Iedereen verbleef altijd in de achterkamer. In de tuin bessenstruiken, met harige kruisbessen, die ik nooit meer heb kunnen vinden, en natuurlijk een overvloed aan rode bessen. Het bos was op vijf minuten lopen, soms gingen we daar met zestig man voetballen. Bij de tennisbaan kon je tennisballen vinden, en als je doorliep kwam je achter Ouwehands Dierenpark uit, konden we naar de leeuwen kijken. Ik heb mij daar altijd prima vermaakt en kwam er graag.
De eerste rij: Mijn vader Gerard, ikzelf en mijn oom Dick.

De laatste foto is gemaakt in 1996. Hier zie je mijn oma, met op schoot Joanna, de dochter van de zoon van mijn zus Gees, dus Joanna is het achter-achterkleinkind.

























Een gedeelte van de stamboom van de familie Logtmeyer is te vinden via:

http://www.matruschka.net/getperson.php?personID=I2834&tree=ru

Dit is de beginpagina van oma (Geesje Logtmeyer)

donderdag 8 januari 2009

BOERSLANDSE SCHOOL



Klassefoto gemaakt voor de Boerslandse school aan de Beatrixstraat, ergens in het begin van de jaren twintig.
Rechts op de foto, naast de jongen met het boek, zit Geert.

maandag 5 januari 2009

STATIONSSTRAAT 77


















De eerste foto laat het gezin zien wat op dit adres woonde:
Geert; vader Evert; Eef, Hein; Gert; Gijs en moeder Eva Hardeman. Let was nog niet geboren. De tweede foto toont het huis van oma, zoals dat bestond tot 1940.

















In de mobilisatietijd werd het door het Nederlandse leger opgeblazen, omdat het huis in het schootsveld zou liggen. Er werden explosieven in de hoeken van de kamers gelegd, en de bewoners moesten hun kleren maar uit de bomen plukken ... het was bijzonder dringend dat het NU de lucht inging.
Het huis werd herbouwd, maar het was hetzelfde liedje in 1945, dat zien we op de derde foto, die de puinhopen in 1945 laat zien, Nederland was bevrijd, maar het huis lag weer plat. De stenen werden door NSB'ers gebikt, zodat deze weer voor de herbouuw gebruikt konden worden. We zien ook het bakhuis, achter de woning, waar later Ome Gert en tante Corrie, samen met 'kleine' Evert woonden.