roekenbos

roekenbos
1977

vrijdag 30 oktober 2009

13th FLOOR ELEVATORS

Sign of the 3 eyed men

Een half jaar geleden kwam het volledige werk (en meer) van de Texaanse psychedelische sixties band The Thirteenth Floor Elevators uit. Vooral de eerste twee albums van deze band behoren al jarenlang tot mijn favorieten. Helaas is de box alleen via een website te bestellen, maar op een of andere manier is dat voor mij geen optie. Kort na verschijnen werd ik getipt dat Fame in Amsterdam vijf exemplaren in voorraad zou hebben, maar helaas, op toen ik ernaar informeerde waren de beschikbare exemplaren allemaal verkocht. Concerto beweerde dat ze de box konden bestellen, maar na een paar weken bleek dat niet het geval.
Tot mijn grote verwondering werd ik deze week gebeld dat er een exemplaar beschikbaar was bij Fame, en fluks op de fiets om de set aan te schaffen. Inderdaad een indrukwekkend pakket met een 72 pagina's dik boek op LP formaat, waar de tien CD's in opgeslagen liggen. Ook een envelop met allerlei herdrukken van posters, visitekaartjes, krantenknipsels en stickers.

En de muziek? Ja, ook dat is niet mis: kundig geremasterd door Walt Andrus (de originele producer) en samengesteld door Paul Drummond, bestaat het materiaal uit twee onuitgebrachte albums, de complete discografie in mono- en stereo versies, alternatieve takes, demo's en een aantal live opnames. Te veel om in een keer te consumeren, maar de favorieten klinken beter dan ooit, omdat men eindelijk toegang had tot bijna alle originele mastertapes. Zanger/gitarist Roky Erickson komt goed uit de verf, evenals de electrische jug van Tommy Hall, die zorgt voor de typische Elevators sound. En vergeet meestergitarist Stacy Sutherland niet. Kortom, de komende weken ben ik weer onder de pannen.